Kronen en bruggen
Kronen en bruggen zijn bedoeld om tanden en kiezen duurzaam te versterken
Ze benaderen de oorspronkelijke vorm van jouw eigen tanden en kiezen. Hierdoor ziet en voel je geen verschil met de rest van je gebit. Door toepassing van kronen en/of bruggen zal je lang en goed kunnen blijven kauwen en bijten. Het is vaak de beste behandeling als een tand/kies ernstig verzwakt is door een grote vulling, breuk of wortelkanaalbehandeling.
Wat is een kroon?
Een kroon is een porseleinen kapje over je eigen tand of kies heen. Het is nodig om je tanden iets af te slijpen zodat de kroon er mooi overheen past. De kleur en vorm wordt nauwkeurig afgestemd op de kleur van de rest van je gebit. De kroon wordt vast gecementeerd op je eigen tand of kies en voelt als één van je eigen gebitselementen.
Wanneer heb ik een kroon nodig?
- Als je 1 of meerdere gebitselementen mist
- Voor het verbeteren en herstellen van de kauwfunctie
- Voor het verbeteren van het uiterlijk van je gebit
Wat kan ik verwachten bij de behandeling voor een kroon of een brug?
Stap 1:
Bij de eerste afspraak slijpt de tandarts, onder plaatselijk verdoving, je tand/kies iets af. We streven ernaar om zo min mogelijk van je tand af te slijpen. Zo voorkomen we zoveel mogelijk napijn en complicaties. Van de afgeslepen tand/kies wordt een precisie afdruk gemaakt. Vervolgens maakt de tandarts een noodkroon of noodbrug die met een tijdelijk cement in je mond wordt geplaatst. Hierna heeft de tandtechnieker ongeveer twee weken de tijd nodig om in het tandtechnisch laboratorium een kroon of brug te maken, nauwkeurig afgestemd op je gebit.
Stap 2:
De kroon of brug is klaar en wordt na controle van de pasvorm op je tand of kies geplaatst. Het wordt vastgezet met speciaal tandcement.
Je krijgt instructie hoe de kroon of brug goed schoon te houden. Zo is het belangrijk dat het tandvlees rondom de kroon of brug gezond blijft, zodat de kroon of brug lange tijd in je mond meegaat. Natuurlijk kan een ongelukje voorkomen, maar meestal zal een kroon of brug minimaal 10 a 15 jaar meegaan.